Minder leerlingen én leraren kiezen techniek

Steeds minder leerlingen én leraren kiezen voor techniek

Het dreigt een vicieuze cirkel te worden voor de arbeidsmarkt voor technische beroepen. Er is al een chronisch tekort aan technici. En nu kiezen scholieren ook minder vaak voor een technisch profiel. Onder de technici die er zijn kiezen er steeds minder voor de opleiding tot leraar. Waarmee de toekomst voor bedrijven die technisch geschoold personeel zoeken, nog lastiger wordt.

Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde Monitor Techniekimpact die gaat over techniekonderwijs in Nederland. Hoewel technisch geschoolde mensen een grote kans hebben op een (goedbetaalde) baan, lopen scholieren er totaal niet voor warm.

Waar in 2016/2017 nog 53.743 leerlingen vanuit havo/vwo voor een technisch profiel kozen, waren dat er dit schooljaar nog maar 47.342.

Voor een deel komt dat doordat er minder leerlingen zijn maar de daling komt grotendeels doordat minder scholieren zin hebben in vakken als wis-, natuur- en scheikunde. Alleen in het Vmbo bleef de populariteit van techniek stabiel.

Dat blijkt uit de deze week gepubliceerde Monitor Techniekimpact die gaat over techniekonderwijs in Nederland. Hoewel technisch geschoolde mensen een grote kans hebben op een (goedbetaalde) baan, lopen scholieren er totaal niet voor warm.

Waar in 2016/2017 nog 53.743 leerlingen vanuit havo/vwo voor een technisch profiel kozen, waren dat er dit schooljaar nog maar 47.342.

Voor een deel komt dat doordat er minder leerlingen zijn maar de daling komt grotendeels doordat minder scholieren zin hebben in vakken als wis-, natuur- en scheikunde. Alleen in het Vmbo bleef de populariteit van techniek stabiel.

Zorgen groot

Thea Koster, voorzitter van het Techniekpact en directeur van een Mbo-college in Zwolle maakt zich er zorgen over.

"Dit maakt dat de enorme kloof die er nu al is tussen vraag en aanbod op de technische arbeidsmarkt op termijn alleen nog maar groter gaat worden. Een zorgelijke ontwikkeling zeker in het licht van de ambities in het huidige coalitieakkoord."

Voor technische beroepen zoals in een laboratorium, de machinebouw, bouw, ICT of de energietransitie zijn mensen nodig met een geschikte technische opleiding. Die kun je meestal alleen doen als je ook als scholier een technisch profiel hebt gekozen. 

Miniatuurvoorbeeld

'Impact enorm'

De regering heeft de ambitie om de tekorten aan te pakken maar dat schiet volgens Techniekimpact helemaal niet op . De organisatie vraagt de verantwoordelijke ministeries, het onderwijs en bedrijfsleven om uitwerking van de wensen. De partijen moeten snel aan tafel. 

"Want", zo zegt Koster, "nu de instroom stokt betekent dat over aantal jaar bij de gediplomeerden dezelfde dalende curve te zien zal zijn. De impact hiervan zal enorm zijn"

Docententekort

De keuze voor een niet technisch profiel zou kunnen komen doordat ook de leraar voor de klas steeds moeilijker te vinden is en er vaker lessen uitvallen.

En ook dat probleem lijkt alleen maar groter te worden. Technici die er nog wel zijn kiezen steeds minder vaak voor een opleiding tot leraar.

Bij zowel vrouwen als mannen is de exacte hbo-lerarenopleiding minder geliefd. Zo startte in 2016/17 er nog 693 vrouwen zo'n opleiding. Dat waren er vorig studiejaar nog maar 466. Bij mannen daalde dat aantal van 829 naar 566.

Oplopend tot 70 procent

Er zijn momenteel 130.000 vacatures in de techniek en de ICT.  Ook vacatures in het voortgezet en middelbaar onderwijs zijn moeilijk in te vullen. Daarbij gaat het vooral om docenten natuur- en scheikunde, wiskunde/rekenen en techniek.

Volgens de Arbeidsmarktbarometer van vorig jaar is 35 procent van de docentvacatures in het voortgezet onderwijs en mbo moeilijk vervulbaar. Voor de technische vakken is dat 50 tot 70 procent. Eind deze maand komen er nieuwe cijfers.

 

Bel me terug.

Zet ons aan 't werk

Bel mij terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Inschrijven

BlueBeaver gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en haar diensten te optimaliseren. Lees onze privacy verklaring