Huidige stikstofplan zet bouw stil

AMSTERDAM - Het land gaat op slot voor de bouw en economische ontwikkeling als de nieuwe stikstofaanpak van het kabinet doorgaat. Daarvoor waarschuwen brancheclubs Bouwend Nederland, VNO en FME. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer het nieuwe plan van minister Van der Wal (Stikstof).

Het kabinet is van plan om 100.000 woningen per jaar te bouwen, maar dat gaat de komende jaren niet lukken, zegt voorman Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. „De minister wil eerst kijken of de natuur herstelt, dan kijkt ze of er eventueel nog iets mogelijk is. Dat betekent dat we geen woningen of wegen kunnen bouwen in de komende twee jaar. De voorgestelde aanpak van de minister is in de praktijk onwerkbaar”, zegt Verhagen.

Hij roept het kabinet op om meteen aan de slag te gaan met het uitkopen van bedrijven. Daarmee gaat de stikstofuitstoot omlaag, een deel wordt gereserveerd voor natuurherstel en een deel gaat naar de bouw van woningen en wegen. „Anders lossen we de wooncrisis niet op.”

Volgens werkgeversorganisaties VNONCW en MKB Nederland kan Nederland het zich niet permitteren om ’nog langer stil te staan”, zo meldt het in een verklaring.

Volgens Verhagen komt de nieuwbouw van een half miljoen woningen in Noord- en Zuid-Holland, waar de woningnood het hoogst is, in gevaar. Net als de energietransitie, want woningen kunnen niet langer verduurzaamd worden, vreest de bouwvoorman na bestudering van het voorstel.

Bel me terug.

Zet ons aan 't werk

Bel mij terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Inschrijven

BlueBeaver gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en haar diensten te optimaliseren. Lees onze privacy verklaring