Succesvoller personeel werven in de techniek

Werving en selectie van goed personeel in de techniek is een vak apart. Er is veel vraag naar personeel en niet voldoende goed personeel voor handen. Een hele puzzel. Toch zoeken jaarlijk tienduizenden werknemers in de techniek naar een baan en zijn nog veel meer vakmensen latent op zoek naar een baan. Komt er wat moois langs, dan zouden ze kunnen overstappen van werkgever. Kortom, de techniek markt is een krappe markt met veel beweging. En dus ook volop werving en selectie kansen voor werkgevers. Maar hoe werf je succesvoller personeel via uitbesteding van werving & selectie in de techniek.

 

Advies 1 - Werf niet anoniem


Zoek je technisch personeel in een krappe arbeidsmarkt, dan is het verleidelijke meerdere of zelfs veel werving & selectie (W&S) bureaus aan het werk te zetten. Wie het eerst levert, die verdient geld. De rest niet. Als opdrachtgever wil je zo snel mogelijk iemand vinden. Dus elk bureau is welkom. De bemiddelaar gaat anoniem werven voor ‘onze opdrachtgever’. De reden is dat andere bureaus niet weten welke opdrachtgever erachter zit. Anoniem zoeken is echter niet de beste manier om sollicitanten te verleiden. Naam en toenaam trekt meer sollicitanten met interesse of affiniteit met de opdrachtgever. Dat kan tot beter sollicitaties leiden. 

Werk met 1 of enkele werving & selectiebureaus in de techniek op een gesloten basis. En wees hieraan trouw als opdrachtgever. De bemiddelaar kan open adverteren in de vacatureteksten en de opdracht kan niet gekaapt worden. 

 

Advies 2 - Maak betere afspraken dan ‘ no cure no pay’ 

No cure no pay werving van technisch personeel klinkt heerlijk. Ga maar zoeken naar goed personeel. Vind je niks, prima. Stopt een kandidaat in de proeftijd, geld terug. Allerlei regelingen om risico te mijden. Echter, helpen deze afspraken jou bij het vinden van voldoende en juiste vakmensen in de techniek voor jouw bedrijf? 

Hanteer je veel beperkende regels in je vergoedingen model als opdrachtgever, dan zal doorgaans het vergoedingspercentage hoger worden tot 25% of meer. Werk je nauw samen en mede op basis van goede samenwerking, dan is een lagere vergoeding mogelijk. Echter lage vergoeding, veel regels en voldoende goed technisch personeel krijgen is een drie-eenheid die in werving en selectie binnen de techniek eigenlijk nooit opgaan. 

Test met elkaar nieuwe vergoedingsmodellen. Een goed voorbeeld voor vergoeding is een stuk vaste vergoeding voor inspanning en een variabele vergoeding bij aanname. Je wervingsbureau zal zo beter en meer inspanning kunnen leveren. Meer kans of goede kandidaten. Een lagere variabel daarbij maakt de hoogte van de kandidaat salarissen minder bepalend. En dus is een hoger kandidaat salaris geen item meer. Wel zo slim.

 

Advies 3 - Zorg voor een recruiter met het juiste netwerk

Goede vakmensen in de techniek worden gevonden door…. goede recruiters. Goede recruiters of bemiddelaars werken goed voorbereid. Dat start met kennis van de opdrachtgever en verstand van de functie waarvoor personeel gevonden moet worden. Met kennis van de juiste bronnen en het hebben van een waardevol techniek netwerk worden voldoende kandidaten gevonden. Vervolgens speelt de kwaliteit van het selectiegesprek een grote rol; dit wordt nogal eens onderschat. Goede recruiters kunnen beter profileren. Om zomaar enkele werkzaamheden te noemen die het verschil maken.

Dat netwerk, dat is zo belangrijk. Een goed netwerk in de techniek heeft niets te maken met de omvang (lees: omzet of FTE) van een werving en selectie bureau. Een goed netwerk in Techniek Nederland is gebouwd of relaties die een recruiter heeft. Relaties met vakmensen, met HR manager, projectleiders en meer stakeholder in het hele proces van staffing.

 

Advies 4 - Kennis van techniek verhoogt de kwaliteit

Kijk als opdrachtgever en bemiddelaar op dezelfde manier naar welke kandidaat de juiste is. Vooral op technisch vlak is er nogal eens een niveauverschil. Des te beter de techniek kennis aan de recruiters kant, des te beter. Natuurlijk speelt de fit met de organisatie een grote rol. Echter zeker in de techniek is de technische vaardigheid, kennis en ervaring van kandidaten zo belangrijk, dat goed uitvragen en een correct beeld vormen van deze kant van de kandidaat cruciaal is. Recruiter met technische kennis maken hierin het verschil. Toets dit als je een opdracht uitbesteedt.

Vind succesvoller technisch personeel door werving en selectie uit te besteden aan de juiste partner. En werk samen met deze geselecteerde bemiddelaar om die gewenste vakman of vakvrouw in de techniek binnen te halen.

 

Personeel nodig. Ga direct naar het contactformulier

Bel me terug.

Zet ons aan 't werk

Bel mij terug

Hi there!

Heb je nog geen account?
Maak er dan direct één aan!

Inschrijven

BlueBeaver gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en haar diensten te optimaliseren. Lees onze privacy verklaring